tisdag, augusti 11, 2009

GI Chokladkaka

  • 100 g smör
  • 300 g mörk choklad, ca 70 % kakaohalt
  • 4 ägg
  • ½ dl fruktsocker
  • 1 krm salt
  • ev. ½ dl pinjenötter
Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en kastrull. Dela chokladen i bitar och rör ner i smöret. Låt den smälta på svag värme under omrörning. Dela gulor och vitor. Vispa ihop äggulor, socker och salt. Rör ner dem i chokladsmeten. Vispa vitorna till skum och vänd ner dem. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 23 cm i diameter. Om ni vill - rosta pinjenötterna i torr varm stekpanna och strö över kakan. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min. Kakan ska vara lite lös i mitten. Låt den kallna.
.
Servera med vispad grädde, och gärna rikligt med hallon, kakan är otroligt maffig.
__________________________________________

Viktoria

2 kommentarer:

Johanna - MyShoebox.se sa...

Fan ta Bloglovin ibland, ser ju inläggen i fel ordning.... Här var ju receptet :)

Anonym sa...

Fruktsocker har vetenskapligt bevisat att man lættare går upp i vikt av se t.ex.
http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?artikel=2780604

Ska man anvænda GI så måste man komma ihåg att det inte ær produkter med høgt sockerinnehåll man går upp i vikt av - utan det toala kalori-innehållet i det man stoppar i sig varje dag. I princip kan du dricka två deciliter olivolja till maten - før det ær ju minimal GI i olivolja!

Tanken bakom GI var ju att diabetikerna som har problem med blodsockersvængningar skulle æta mat som ger god mættnad och håller blodsockret i schack. Enligt GI-metoden så æter du feta och grova matprodukter som inte passerar (tas upp av blodet) lika fort. Æter du som en diabetiker blir du inte sugen på mat så fort igen eftersom de ær så kaloritæta och passerar långsamt. Men diabetiker får læra sig av dietist hur mycket de bør æta och hur ofta och vad. Enklaste tum-regeln ær att tænka att du stoppar dina matvaror i ett glas vatten. Vitt brød blir fort "uppbløtt" medan ett grovt brød tar længre tid. Gårdagens kylskåpskalla potatis tar længre tid æn potatismoset.